Boks Sporu ve Teknikleri Nelerdir

Boks sporu iki rakibin karşılıklı olarak bir hakem nezrinde yumruklaşarak puan topladıkları bir spor branşından birsidir. Boks spor dalında belden aşağı vurmak yasak olup rakiplerin belde aşağı vuruşlarında ve ses çıkartmalarında uyarı alıp üçüncü uyarılarında eksi 1 puan alınmasına neden olur. Eşleşen rakipler kilo ve boy oranına göre eşleşerek müsabakaya katılabilirler. Profesyonel boksörler ve amatör boksörleri birbirinden ayıran etken ise giyimlerdir. Profesyonel boksörler sadece şort giyerek müsabakaya katılır. Amatör boksörler ise şort ve atlet giyerek katılabilirler.

Boks Ringi

Boks müsabakaları sadece ringlerde yapılır, boks müsabakasının yapılacağı ringler ise üç veya dört sıra halatla çevrili ve yerden yüksekliği en az 91 cm en fazla 122 cm olan kare biçiminde bir alandır. Halat aralıkları en az 40 cm olmalıdır.Ringlerde iki bölüm olan kısım rakiplerin için kırmızı ve mavi köşe hakem ve doktor içinde beyaz köşe bulunmaktadır.Profesyonel boks müsabakalarında  ringin büyüklüğü 5-6 m², amatör boks müsabakalarında ise en az 3-6 m²’dir

Boks Antrenmanları ve Teknikleri

Boks sporu yorucu ve zor spor dallarından birisidir. Boks antrenmanlarında yapılan çalışmalarda ısınma hareketlerinin yanı sıra gölge boksu, kum torbası ve ip atlama gibi kondisyon çalışmalarını da kapsar. Boksta en önemli tekniklerden biriside duruşlar ve vuruş teknikleridir. Dengeli bir duruş teknik bir vuruşun her zaman besleyicisi olarak bilinir.Boksta doğru duruş ve doğru vuruş her zaman boksun temelini oluşturmuştur….

Boksta Vuruş Teknikleri

1. Direkt Yumruk (straight punch)

. Sağ Direkt (right straight punch)

. Sol Direkt (left straight punch

2.Kroşe (hook punch)

. Sağ Kroşe (right hook punch)

. Sol Kroşe (left hook puch)

Aparkat (uppercut punch)

.Sol Aparkat (rigt uppercut punch)

.Sağ Aparkat (left  uppercut punch)

6. Swing

 

Boksta Temel Kurallar

Bütün milli sporlarda olduğu gibi boks sporunda da kurallar bulunmaktadır.Bu kurallar ihlal edildiği durumlarda  (3 ihlal olması durumu) rakip taraftan 1 puan düşürülür.Bunlardan bazıları;

  • Belden aşağıya ve enseye vurmak
  • Sporcunun kendi etrafında 360 derece dönmesi
  • Avuç içi (eldivenin beyaz boyalı bölgesi harici) vurmak
  • Dirsekle Rakibe vurmak
  • Kulağa vurmak
  • Arkadan vurmak

Yasak olan kurallardan bazılarıdır. Rakipler bu ihlallerden birini uygular ise maç hakemi tarafından ihtar ( uyarı) alır.

Boks Sporunun Tarihçesi

Günümüze Yunan ve Roma kültüründen gelen boks sporu acımasız ve sert bir spor olarak bilinmektedir. Tarihte boks sporu ilk olarak çıplak elle rakiplerden birinin ölümüne kadar devam ederdi. daha sonra yasaklanan boks sporu 18 ci yüzyılda İngiltere’de tekrar başlatılmıştır. 1719’da James Fig, Londra’da bir ring kurarak hem ders verdi, hem de bütün rakipleriyle dövüştü.  1866 yılında ingiltere’de ilk amatör boks spor kulübü kurulmuştur. Ohn Chambers ve VIII. Queensburg markisinin yönlendirmesiyle eldivenle yapılan maçlar için kurallar getirildi. Böylece boks sporunun ilk temelleri atılmaya başlamıştır.

boks size ne katabilir..düzenli spor yapmak ; sağlığınız için en önemli katkı sağlayacak faktörlerden birisidir .

Koşabilir ,yüzebilir , yürüyebilir , takım sporları yapabilirsiniz ..Vücut yapınıza , ilginize , spor geçmişine göre bir veya birden fazla spor branşı ile ilgilenebilirsiniz.Önemli olan bir spor dalı ile ilgilenmek.

Savunma sporları ve boks bu anlamda iyi bir seçenek olabilir…

Boks yaptığınızda ;

Tüm vücudunuz çalışır
Günlük stress seviyeniz düşer
Dikkatiniz artar
Özgüveniniz artar
Kondüsyonunuz artar
Toksin atarsınız
Yağ yakarsınız
Kilo verirsiniz
İç salgı bezleriniz düzenli çalışır
Vucut direnciniz artar

Ve size çok önemli bir tiyo vereyim Anadolu Yakasındaki Demirkol Boks Klübü ( @demirkolboks ) ( www.boksders.com ) hanımlara bir ay ücretsiz boks dersi veriyor . Ben olsam bu fırsatı kaçırmam doğrusu @demirkolboks @demirkol.mhmt @alplock @drpinarturan..